Därför får substantiv oss att pausa

Text:

Vi tvekar och pausar mer före substantiv. Utfyllnadsljud som eh är däremot sällsynta före verb. Förklaringen är enligt en ny studie att substantiv kräver större planering.

Det är forskare i lingvistik vid flera europeiska universitet som har undersökt bruket av utfyllnadsljud i en rad olika språk. De konstaterar att ljud som eh ofta förekommer före substantiv, men mer sparsamt före verb. Det är en skillnad som de hittar i allt från engelska och nederländska till nluu (Sydafrika) och texistepec (Mexiko).

Skälet till att vi gör längre pauser före substantiv är enligt forskarna att substantiv kräver större planering. Substantiv används i regel för att presentera ny information. Annars ersätts de ofta av pronomen eller kan uteslutas.

Att det är ny information som ska presenteras gör att vi behöver tänka lite mer. Därför är pauserna före substantiv längre. Verb skapar inte samma bekymmer – de används för det mesta på samma sätt oavsett om de dyker upp för första gången i ett samtal eller om de har förekommit tidigare.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Anders

Foto: Istockphoto