Här är Macrons plan för franska språket

Text:

Största språket i Afrika – men kanske också stärkt status som världsspråk. Och en storsatsning på undervisning. Så ser president Emmanuel Macrons plan för franskan ut.

Frankrikes president Emmanuel Macron presenterade i går en plan för det franska språkets framtid. Han listade ett trettiotal punkter där han utlovade insatser. Syftet är att stärka franskans ställning internationellt.

Emmanuel Macrons vision är att franskan ska bli det största språket i Afrika. Han betonade att det inte rörde sig om någon form av modern kolonialism från Frankrikes sida. I stället beskrev han Frankrike som ett av många fransktalande länder i världen.

Han talade även om franskans position i Europa. Han sade att engelskan inom EU aldrig varit så utbredd som den är i dag – något han beskrev som motsägelsefullt med tanke på att Storbritannien är på väg att lämna unionen. Även här såg Emmanuel Macron möjligheter för franskan. Han kunde också föreställa sig en framtid där språkets status i världen höjts. Tidigare har han till och med spekulerat i att franska skulle kunna bli det mest talade språket i världen.

Emmanuel Macron presenterade flera konkreta satsningar. I dag är det omkring 350 000 elever som studerar språket vid 500 skolor över hela världen. Det antalet vill Emmanuel Macron fördubbla. Han vill även fördubbla antalet studenter från utvecklingsländer som får möjlighet att studera i Frankrike. På hemmaplan vill han dessutom utöka antalet undervisningstimmar i franska för nyanlända från dagens 250 till minst 400 timmar. Analfabeter eller personer som tidigare inte gått i skola ska få 600 timmars undervisning. En detaljerad plan för hur detta ska gå till presenteras under 2019.

I Språktidningen 3/2018, som delas ut till prenumeranter i veckan och som finns i butik nästa vecka, skriver Rakel Lennartsson om fransk språkpolitik. Hon diskuterar bland annat frankofonin, alltså de länder, institutioner och människor som har det franska språket gemensamt. När Emmanuel Macron i går presenterade sin plan för franskan var det på den internationella frankofonidagen.

Anders

Foto: Pressbild