Malmö får vänta på gata efter Hans Alfredson

Text:

När Hans Alfredson gick bort i höstas ville två Malmömoderater, John Roslund och Tony Rahm, hedra hans minne. I en motion skrev kommunpolitikerna att Hans Alfredson hade en stark koppling till Malmö. Han föddes i staden och bodde i Malmö fram till sju års ålder. Därför ansåg de att det vore lämpligt att namnge en gata eller en plats efter honom:

Få människor har givit oss så mycket glädje som honom. En lysande komiker, regissörs, skådespelare, filmskapare, scenograf, översätter och inte minst malmöit född i Sankt Pauli församling.

Förslaget fick tummen upp i tekniska nämnden. Stadsbyggnadsnämnden gillade idén, men ansåg att det inte gått tillräckligt lång tid. Carina Aldosson, kartingenjör vid stadsbyggnadskontoret, var den som rekommenderade nämnden att vänta med klartecken:

Inför kommande planering och utbyggnad av staden kommer vi att ha Hans Alfredson i åtanke för en lämplig plats. Enligt god ortsnamnssed ska en rimlig tid ha gått innan en avliden persons namn får användas i ortsnamn. En rimlig tid är 3-5 år.

I Huddinge har möjligen kommunen en annan uppfattning. Bara ett par dagar efter Ingvar Kamprads död meddelade majoriteten i fullmäktige att de ville namnge en gata efter Ikea-grundaren.

Anders

Foto: Frankie Fouganthin