Lulesamiska blir obligatoriskt i Jokkmokk

Text:

Lulesamiska blir ett obligatoriskt ämne i mellanstadiet i Jokkmokk. En timme i veckan ska eleverna läsa språket. Beslutet fattades nyligen i kommunstyrelsen.

Tolv år efter att ett medborgarförslag om obligatorisk lulesamiska i grundskolan har det oväntat fått majoritet i kommunstyrelsen i Jokkmokk. Då var det Gun Aira och Maj-Doris Rimpi som ville förbättra undervisningen i samisk kultur och lulesamiska. Svaret från kommunfullmäktige blev då ett nej till förslaget om obligatorisk undervisning, men ett ja till ambitionen att öka kunskaperna om samisk kultur.

Nyligen utvärderades vad som hänt inom kommunen under de tio år som gått sedan förslaget behandlades. Lokalpartiet Framtid i Jokkmokk började då driva kravet på obligatorisk undervisning i lulesamiska. Målet var att komma i gång med försöksverksamhet hösten 2019. Efter tre år skulle arbetet utvärderas.

Skolkontoret ställde sig inte bakom förslaget. En timme lulesamiska i veckan skulle innebära att ett annat ämne fick en timme mindre. Skolkontoret befarade också att det skulle bli svårt att hitta kompetenta lärare.

Redan i dag finns det elever i Jokkmokk som läser lulesamiska. Men den undervisningen är inte obligatorisk utan är ett frivilligt val. Enligt Skolkontoret möter denna undervisning den efterfrågan som finns från elever.

Men med sex röster mot fem segrade Framtid i Jokkmokks linje i omröstningen. Framtid i Jokkmokk fick stöd av Vänsterpartiet medan Socialdemokraterna motsatte sig införandet av obligatorisk lulesamiska. Det återstår att se när undervisningen kan komma i gång.

Lulesamiska talas i Sverige av 500 till 1 000 personer. De flesta talarna finns i Jokkmokks kommun, men en hel del talare finns även i Arjeplog och Gällivare samt i Norge. Lulesamiska ingår i den centralsamiska familjen tillsammans med arjeplogssamiska och nordsamiska.

Anders

Foto: Istockphoto