Huddinge namnger gata efter Ingvar Kamprad

Text:

I Kungens kurva öppnades sommaren 1965 Ikeas första varuhus utanför Älmhult. Efter grundaren Ingvar Kamprads bortgång vill majoriteten i Huddinge namnge en gata efter honom.

Ingvar Kamprad var bara 17 år när han grundade Ikea. Det första varuhuset öppnade han 1958 i Älmhult. Den första etableringen utanför hemkommunen var Kungens kurva i Huddinge 1965. Varuhuset var länge Ikeas största. I dag finns Ikea i ett fyrtiotal länder. Koncernen har omkring 150 000 anställda.

När nyheten om Ingvar Kamprads bortgång blev känd i helgen var det många som hyllade honom som en av de mest betydelsefulla personerna för svenskt näringsliv. I Huddinge vill den styrande koalitionen hedra Ingvar Kamprad med en gata i Kungens kurva. Det säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande:

Tack vare Ingvar Kamprads IKEA har Kungens kurva utvecklats till Skandinaviens största handelsområde. Han är grunden för tusentals arbetsplatser i Huddinge och för det vill vi i Huddinge tacka honom.

Vad den nya gatan ska heta är inte klart. Stockholm Direkt rapporterar att några förslag som dykt upp i sociala medier är Billys gata, Kampradkurvan och Kamprads väg.

Anders

Foto: Istockphoto