Katrina, 84, är en de sista talarna av nluu

Text:

Katrina Esau är 84 år och kan inte läsa eller skriva. Hon är en av de sista i världen som talar språket nluu, ett hotat tuuspråk som talas i Sydafrika.

Nluu – som också kan kallas n|u, nǁng eller nǁŋǃke – tillhör tuuspråken, en familj av språk som talas i Sydafrika och Botswana. Tuuspråken betraktades av somliga tidigare som en gren i den större familjen khoisanspråk, men det är en teori som allt fler ifrågasatt. Inte minst eftersom underlaget för att analysera tuuspråken är så begränsat. Flera av dem hann aldrig dokumenteras ordentligt innan de dog ut.

Katrina Esaus förhoppning är att nluu inte ska gå samma öde till mötes. Själv är hon 84 år och har enligt The Times språket gemensamt med två äldre släktingar och en yngre släkting. BBC uppger att Katrina Esau är en av tre personer som talar språket flytande.

Nluu är också ett så kallat klickspråk. Det innebär att klickljud är betydelseskiljande. I Rosedale i nordvästra Sydafrika undervisar Katrina Esau elever från trakten i nluus komplicerade ljudsystem som enligt Daily Sabah består av 45 klickljud, 39 vokalljud och 30 konsonantljud. Hon berättar för BBC att hon inte vill att språket ska dö med henne:

”När jag var barn talade jag bara nluu och jag hörde många människor tala språket. Det var goda tider. Vi älskade vårt språk, men det har förändrats.”

Under apartheidregimen pressades talare av nluu – precis som talare av många andra minoritetsspråk i Sydafrika – att gå över till afrikaans. Katrina Esau säger till BBC att det är först på senare år som intresset för språket kunnat återvända. Men i viss mån förknippar hon fortfarande nluu med förtrycket under apartheidregimen:

”Vi blev slagna av den vite mannen om vi blev påkomna med att tala vårt språk. … På grund av vår historia vill människor i dag inte längre tala språket. Det finns så mycket smärta kring det.”

Nu arbetar Katrina Esau tillsammans med lingvister för att försöka bevara nluu. Undervisningsmaterial finns – och arbetet med att skapa ett alfabet och en grammatik pågår. Om det räcker för att språket vidare till kommande generationer återstår att se.

Anders