Appolycka blir årets ord

Text:

Appongeluk (’appolycka’) är årets ord i Nederländerna. Denna typ av olycka inträffar när minst en av de inblandade varit upptagen med en app.

Van Dale ger ut ordböcker i Nederländerna och Belgien. Varje år ordnar förlaget också en omröstning om årets ord. I omröstningen om 2017 års ord inkom närmare 70 000 röster.

Vinnaren – med 20 procent av rösterna – är alltså appongeluk. Tvåa är fipronilei (’fipronilägg’ – ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil) och trea är regenboogtaal (’regnbågsspråk’ – alltså könsneutralt språk).

Det gick även att rösta på ord i olika kategorier. I ungdomsklassen vann fidgetspinner, i fritidsklassen rolkofferttoerisme (’rullväsketurism’) och i politikklassen terreurschwalbe – ett nyord som refererar till politiker som utnyttjar terrorhotet som argument för att införa inskränkningar av fri- och rättigheter.

Två ord förknippade med skatter fanns också bland vinnarna. I livsstilsklassen segrade tuintegeltax – en skatt på kakel som läggs i trädgårdar eftersom dräneringen försämras – och i ekonomiklassen hamnade aflosboete i topp, ett skatteundantag kopplat till amortering på bostadslån som avskaffats.

Anders

Foto: Istockphoto