Allt fler hen i svenska medier

Text:

Hen fortsätter att öka i svenska medier. Aldrig tidigare har det gått så få han och hon på varje hen som under 2017.

Under 2012 fick det könsneutrala pronomenet hen sitt stora genombrott. Jämfört med 2011 blev det då 31 gånger vanligare i svensk press. För varje hen som användes i svensk press under 2012 förekom 416 han och hon. Sedan dess har hen fortsatt vinna mark.

Förra året gick det sammanlagt 149 han och hon på varje hen. Under 2016 var motsvarande siffra 159.

En annan trend som håller i sig är att hen förekommer oftare i finlandssvensk press. Där gick det under 2017 totalt 49 han och hon på varje hen. Året innan var antalet 57.

Tendensen är tydlig. Men de exakta siffrorna ska tas med en nypa salt. Eftersom materialet innehåller över 4 miljoner träffar på hen, han och hon är det inte möjligt att granska dem. I materialet ingår bland annat avstavningar av ord som börjar på hen-, han- och hon- och andra användningar av samma bokstavskombinationer.

Här kan du läsa mer om hur hen blir allt vanligare i medierna.

Anders

Foto: Istockphoto