Tävla om böcker i vår julkalender!

Text:

I Språktidningens julkalender kan du tävla om ett bokpaket värt cirka 1 200 kronor. Den första ledtråden kommer i morgon – och på julafton har du förhoppningsvis de bokstäver du behöver för att kunna lista ut och skicka in tävlingsordet.

Tävlingsordet består av 24 bokstäver. Varje dag får du en bokstav till tävlingsordet genom att besvara en fråga. För att bilda tävlingsordet behöver du kasta om bokstäverna, men de två första bokstäverna – som är svaren på de frågor som ställs 1 och 2 december – får du i rätt ordning. De utgör alltså de två första bokstäverna i tävlingsordet. Ledtrådarna publiceras här på webben, på Twitter, på Facebook och på Instagram.

Varje ledtråd består av en bild från ett land. Frågan du ska besvara är vilket som är det aktuella landets största språk. En bokstav i namnet på det språk som har flest modersmålstalare ingår i tävlingsordet.

Bilden skulle till exempel kunna föreställa Operahuset i Sydney. I Australien är engelska det största språket. Om det exempelvis är den första bokstaven i språkets namn vi söker är det e som är med och bildar tävlingsordet. Vi berättar alltid vilket ”nummer” bokstaven vi söker har – om det är den första, andra eller tredje och så vidare.

Är det då nödvändigt att lista ut samtliga bokstäver för att kunna knäcka tävlingsordet? Förmodligen går det att lösa gåtan även med några luckor. Och kan de 24 bokstäverna bilda olika ord? Det är ett visst tävlingsord som vi söker och vi har inte hittat några anagram, men om någon skulle lyckas bilda ett annat etablerat ord som innehåller samtliga 24 bokstäver godkänner vi även det.

Ditt tävlingsord mejlar du till anders@spraktidningen.se. Vi behöver din lösning senast den 7 januari. Lycka till!

Anders