Felstavning årets ungdomsord i Tyskland

Text:

Glöm ich bin och ich bin’s. Bland tyska tonåringar är det I bims som gäller. Uttrycket har av förlaget Langenscheidt utsetts till årets ungdomsord.

Sedan 2008 har ordboksförlaget Langenscheidt korat årets ungdomsord. Bland tidigare vinnare finns bland annat yolo (en akronym för you only live once), Smombie (’person som likt en zombie stirrar på sin smartmobil’ – ett teleskopord bildat till Smartphone och Zombie) och Fly sein (’känna sig på topp’).

Årets ungdomsord valdes i år ut genom en process i flera steg. Langenscheidt tog in förslag från allmänheten som sedan fick rösta på sina favoriter. Omröstningen vanns av geht fit (’allt bra’). Men det uttrycket var inte juryns favorit eftersom det bedömdes ha liten spridning utanför Ruhrområdet. Den fastnade i stället för I bims.

I bims är en felstavning av ich bin (’jag är’) och ich bin’s (’det är jag’). Uttrycket är mycket populärt hos unga talare. Och det rör sig alltså om en medveten och skämtsam felstavning som började användas på nätet.

Bland de övriga nio ord som gick vidare till juryns omröstning fanns Selfiecide (’person som dör samtidigt som den tar ett självporträtt’), looten (’shoppa’), lit (’cool’), tacken (’sitta på toaletten och använda mobiltelefonen’), schatzlos (’singel’) och tinderjährig (’gammal nog för att få använda Tinder’).

Anders

Foto: Istockphoto