Veckans nyord: direktare

Text:

En direktare är en begravning utan ceremoni. I branschen har ordet använts länge – men nu blir det allt vanligare även i allmänspråket.

Redan 1999 berättade Svenska Dagbladet om direktare. Då beskrevs fenomenet så här:

Många dör i dag utan anhöriga eller vänner. Människor blir äldre, lever anonymare, har oftare brutit upp från hembygden. Begravningsbyråerna har rentav en ny term: ”direktare’”. De döda som transporteras direkt från bårhuset till krematoriet till minneslunden – utan ceremonier. Allt fler blir ’”direktare’”.

Då verkade det röra sig om en ganska ny företeelse. Med åren har direktare blivit allt vanligare. Det är en utveckling som väcker debatt. I Norran skriver prästen Hans Marklund om utbredningen:

När dessa ”direktare” blir allt vanligare är det viktigt att inte skuldbelägga dem som väljer detta alternativ. I stället behöver vi fundera över hur vi ska underlätta för människor så att de förstår värdet av en rit – borgerlig eller kyrklig – och att det praktiska kring riten blir så enkelt som möjligt.

Dagens Nyheter rapporterade i oktober 2015 om en stor ökning av direktare i Stockholms län:

Statistik visar att begravning utan ceremoni eller ”direktare”, som det kallas i branschen blir allt vanligare, inte minst i Stockholms län. Förra året skedde nästan var tionde begravning, 9 procent, utan ceremoni, enligt statistik från Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF, som täcker in halva branschen. I  hela landet var siffran drygt 4 procent.

Det finns också begravningsbyråer som marknadsför just direktare:

Direktare – Kremering utan föregående akt kring kistan

Anders

Foto: Istockphoto