29 meter lång inskription på luviska i ny bok

Text:

En 29 meter lång inskription på hieroglyfluviska från omkring 1200 f.Kr. kan nu läsas på nytt. Den beskriver strider och maktskiften i södra Anatolien. Fyndet presenteras i en ny bok av geoarkeologen Eberhard Zangger.

Luvierna kom till Mindre Asien under bronsåldern ungefär samtidigt som hettiterna. Med dessa delade de också gudar. Majoriteten av de inskrifter som bevarats är från tiden efter hettiterrikets fall omkring år 1200 f.Kr. Luviska skrevs både med hieroglyfer och kilskrift.

1878 hittade den franske arkeologen Georges Perrot en unik inskription på kalksten i det turkiska samhället Beyköy. Det rörde sig om en 29 meter lång inskription på hieroglyfluviska. Den skildrar den politiska utveckling som kan ha utgjort den historiska kärnan till berättelserna om trojanska kriget. Den beskriver också luviska invasioner i Syrien och Palestina.

Georges Perrot kopierade inskriptionen – den längsta som påträffats på hieroglyfluviska. Originalet kom sedan att användas som byggmaterial till en moské.

Den kopierade inskriptionen publiceras nu i boken Die Luwier und der Trojanische Krieg – eine Entdeckungsgeschichte av Eberhard Zangger. Det är första gången som inskriptionen på detta sätt blir tillgänglig för allmänheten. Och den som behärskar hieroglyfluviska kan alltså bilda sig en egen uppfattning om de omvälvande händelser som föregick bronsålderns slut i regionen.

Anders

Illustration: Luwian Studies