Ingen lösning i sikte i tvisten om namnet Makedonien

Text:

För 26 år sedan blev Makedonien självständigt. Men en konflikt med Grekland om republikens namn står i vägen för medlemskap i EU och Nato. I 23 år har Matthew Nimetz försökt hitta en lösning på tvisten.

Det är BBC som berättar om Matthew Nimetz, den amerikanske diplomat som sedan 1994 har haft uppdraget att lösa dispyten. Lönen är en symbolisk ersättning på en dollar om året. Hittills har inga av hans förslag accepterats av bägge sidor.

Makedonien blev självständigt 1991. Två år senare valdes landet in i FN – men under namnet Former Yugoslavic Republic of Macedonia, Före detta jugoslaviska republiken Makedonien. Intresse finns också för medlemskap i EU och Nato, men det är där Grekland säger nej.

Makedonien är såväl namnet på en historisk region som på ett landskap i Grekland. Det grekiska motståndet grundar sig i uppfattningen att Makedonien som namn på republiken signalerar att den kan ha territoriella anspråk på andra sidan gränsen. Dessutom anses republiken genom namnet Makedonien försöka snylta på det grekiska kulturarvet.

Bland de namnförslag som ratats genom åren finns Nya Makedonien, Republiken Skopje och Republiken Övre Makedonien. I Grekland används ofta Skopje, som är grannlandets huvudstad.

Matthew Nimetz berättar i BBC att många tycks tro att hans uppdrag främst går ut på att hitta nya adjektiv som kan sättas före Makedonien. Men så enkelt är det inte. Frågan har stor laddning på båda sidorna av gränsen.

En av de personer som uppmanat honom att hitta en lösning är Ban Ki-moon, tidigare generalsekreterare för FN. Vid ett tillfälle sa han av misstag Former Yugoslav Republic of Yugoslavia i stället för Former Yugoslav Republic of Macedonia. Matthew Nimetz säger till BBC att det inte bara är lätt att göra fel. Det långa officiella namnet är dessutom allt annat än smidigt att använda:

Han [Ban Ki-moon] sa till mig: ”Du måste lösa det här problemet. Det gör mig galen.”

Än så länge tycks inte något slut på konflikten vara inom räckhåll. När det är dags för nästa års Eurovision kommer presentatörerna även då sannolikt att få dela ut poäng till Former Yugoslavic Republic of Macedonia.

Anders

Illustration: Istockphoto