Frankrike tar fram nytt tangentbord

Text:

Frankrikes traditionella AZERTY-tangentbord kan snart vara historia. Kulturdepartementet har gett ett konsultföretag i uppdrag att ta fram förslag till ett uppdaterat tangentbord. Syftet är att det helt enkelt ska bli lättare att skriva korrekt franska, rapporterar BBC.

Det franska AZERTY-tangentbordet har irriterat skribenter i ett århundrade. Vanliga källor till irritation är att två tangenter behövs för att skriva till exempel siffror, punkt och vissa bokstäver med accent.

Men det är inte i första hand missnöjet med det befintliga tangentbordet som har fått departementet att agera. I stället anses tangentbordet vara ett närmast hopplöst redskap för den som vill skriva korrekt franska. Svårigheterna att skriva vissa bokstäver gör enligt kulturdepartementet att somliga skribenter struntar i dem eller tror att de inte finns.

Uppdraget att förnya AZERTY-tangentbordet har gått till konsultfirman Afnor. BBC uppger att den före sommaren ska komma med förslag på en ny formgivning. I uppdraget ingår att göra det lättare att skriva annat än den franska som talas just i Frankrike. Därför behöver det bli smidigt att exempelvis skriva tilde, ~.

Men AZERTY-tangentbordet kommer inte att överges – trots att det också har ergonomiska brister då vänsterhanden får jobba betydligt mer än högerhanden. Det är alltså inte aktuellt att gå över till QWERTY, den uppsättning som används bland annat i Sverige. En sådan övergång hade tvingat åtskilliga miljoner fransktalande att lära om.

Både AZERTY och QWERTY har fått sina ”namn” efter de sex bokstäverna längst till vänster i den översta bokstavsraden.

Anders

Foto: Istockphoto