Nytt typsnitt ska ena Kanada

Text:

Nästa år fyller förbundsstaten Kanada 150 år. Lagom till firandet får Kanada ett eget typsnitt. Det kallas Canada 150 och syftar till att skapa större enighet mellan landets största språk.

Typsnittet har utvecklats av typografen Raymond Larabie och har enligt ett pressmeddelande fått regeringens godkännande. Tanken bakom typsnittet är att det ska kunna användas till att skriva samtliga språk som har officiell status i Kanada – från jättarna engelska och franska som skrivs med det latinska alfabetet till minoritetsspråk som till exempel inuktituts stavelseskrift, en skrift som i sin tur baseras på creeindianernas stavelseskrift.

Raymond Larabie säger i Wired att utgångspunkten var att skapa ett inkluderande typsnitt. Det innebär enligt Raymond Larabie att Canada 150 återspeglar landets mentalitet. Därför ska typsnittet inte heller framstå som hårt eller påträngande.

Vem som helst får dock inte använda Canada 150. Tillgång till typsnittet fås efter en ansökan som godkänts av regeringen.

Det är inte första gången som ett typsnitt ska symbolisera kanadensisk enighet. Inför firandet av förbundsstatens hundraårsfirande 1967 skapade typografen Carl Dair typsnittet Cartier.

Anders