Veckans nyord: geostaket

Text:

Modern teknik gör att föräldrar kan övervaka barns rörelser genom gps. En sådan metod är geostaket. Då larmas föräldern om barnet rör sig utanför ett visst område.

Geostaket är en förkortning av geografiskt staket. Tekniken gör det möjligt att övervaka en persons rörelser genom gps. Det finns till exempel appar som kan kopplas till en annan mobiltelefons gps-funktion. Om mobilen befinner sig utanför det område som angivits i appen får appinnehavaren ett meddelande.

I praktiken handlar det alltså om digital övervakning. Catarina Nilund, kurator vid Bris, är inte enbart positiv till tekniken. Hon säger till SVT att även barn har rätt till ett privatliv och att begå misstag är en del i att bli vuxen. Det är dock inga aspekter som framkommer i marknadsföringen av appar och gps:er som fungerar på det här sättet:

”Spring i benen och nyfikenhet till max: ett barn måste få utforska sin omvärld utan en massa ängsliga förmaningar och stränga åthutningar. Men självklart ska du ha koll.” Så lyder beskrivningen av en av många GPS:er som finns att köpa på nätet, som inriktar sig på barn. De är små, lätta, med en mängd olika funktioner. På en av nätsidorna finns en GPS med ett så kallat ”Geo-staket”, som gör att ett larm utlöses om GPS:en lämnar ett särskilt område. Man kan även ringa upp GPS:en för att kunna höra vad som händer omkring den – en funktion som kallas ”avlyssning”.

I vissa fall används mobiltelefonens gps. Men det finns också särskilda gps:er som till exempel kan placeras i en persons väska. Även här är det en app som sedan ger innehavaren uppgifter om var personen befinner sig:

Vill du vara säker på att ditt barn inte lämnar hemmet, kvarteret , skolan utan att du får reda på det? Med GPSLogiks app och P1 gpsändare kan du definiera sk. geo- staket. (Säkra zoner) vartsomhelst det passar dig. Du kan hur många zoner och kalenderspärrar som helst! Om geostaketet överträds får du omedelbart ett SMS som ger dig möjlighet att reagera på detta omedelbart. Geozoner kan enkelt läggas till, tas bort eller raders på några få sekunder. Det är mycket enkelt.

Geostaket finns även kopplade till fordon. Då slår funktionen larm om bilen rör sig utanför ett visst område – något som skulle kunna betyda att den blivit stulen:

VL-GPS380 har GEO-staket (GEO fence) vilket möjliggör larm om fordonet eller maskinen flyttas utanför specificerat geografiskt område.

Samma teknik används också till husdjur – främst hundar och katter:

I dagens värld med den förbättrade tekniken har många av våra dagliga uppgifter blivit ganska lätta och enkla. Till exempel med hjälp av den nya hund GPS-system kan ägaren av en hund spåra hans/hennes husdjur mycket lätt. Tekniken av GPS finns i hundens halsband och det kan hjälpa att spåra hunden var den än går genom att ringa numret till GPS tjänsteleverantören. Via Internet kan du faktiskt också komma åt din hund när som helst! Du kan även ange virtuella gränser (även kallad geo-staket) för att hålla ditt husdjur säkert.

På engelska talas det om geo-fence.

Anders

Foto: Istockphoto