Språkdöden går snabbare än språkförnyelsen på nätet

Text:

Antalet språk som används på nätet har bara ökat marginellt sedan 2012. Samtidigt har ett betydligt större antal språk försvunnit. Språkdöden i världen går alltså fortare än språkförnyelsen på internet. Det skriver Quartz.

Quartz har jämfört webbplatsen Ethnologues förteckning över världens språk med FN:s statistik över internetanvändning. På nätet har inte mycket hänt mellan 2012 och 2015. Antalet språk som används är fortfarande omkring 500. På Wikipedia har språken under dessa tre år gått från 285 till 290, på Facebook från 70 till 80 och på Twitter från 21 till 48.

För tre år sedan talades det enligt Ethnologue omkring 8 000 språk i världen. Den siffran har nu sjunkit till 7 102 språk. Om uppgifterna stämmer innebär det alltså att ett språk om dagen skulle ha försvunnit sedan 2012.

Ett skäl till att så många av världens språk inte finns på nätet är att de bara talas av kanske några hundra personer. Ett annat skäl är att många av de mindre språken inte har något skriftspråk.

Men det finns undantag. Ett sådant är piemontesiska, som ofta bedöms skilja sig tillräckligt från italienska för att kallas ett eget språk. Trots att det talas av omkring två miljoner människor finns det ganska lite piemontesiska på nätet, även om Wikipedia finns på språket. Eftersom talarna är tvåspråkiga använder de uppenbarligen italienska på internet. Många av de språk som i dag inte finns på nätet befinner sig förmodligen i en liknande situation, där talarna väljer ett större språk när de är ute på nätet.

Det är klokt att ta siffrorna med en nypa salt. Den ofta svåra gränsdragningen mellan språk och dialekt gör att Ethnologues statistik inte är exakt. Däremot finns det ingen anledning att betvivla varken språkdödens snabba takt i världen eller språkförnyelsens långsamma takt på nätet.

Anders

Foto: Wikimedia