Här är nya SAOL – men en ny app får vänta

Text:

90 000 substantiv, 16 000 adjektiv, 9 000 verb, 1 500 adverb och lite annat språkligt smått och gott finns i den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista. I dag släpptes den nya upplagan i samband med en pressträff i Börshuset i Stockholm.

Aldrig tidigare har så mycket information om en ny upplaga av SAOL släppts i förtid. Den språkintresserade har – bland annat genom en artikel i Språktidningen – fått veta att några av de stora nyheterna är fullständiga böjningsuppgifter, fler definitioner och plats för runt 2 000 löst sammansatta partikelverb. Den fjortonde upplagan innehåller 126 000 ord, varav 13 000 är nya.

Bland nykomlingarna räknade Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL, upp exempel som app, kundpinne, barista, frisparkssprej, livspussel och sockerchock. Bland de ord som rensats bort nämndes modernitetsjakt, tingsfrid, intelefonering, nykterhetspolitiker och gascognarhumör.

Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, kallade den fjortonde upplagan för den hittills ”största och bästa”. Han poängterade att ord inte dött bara för att de inte längre ryms i SAOL. Ordlistan speglar rörelser i språket. Det är fritt fram att använda såväl gamla som nya ord – och det är fullt möjligt att ord som en gång strukits kommer i bruk på nytt och då åter får plats i listan.

Ett övergripande mål med ordlistan är enligt Sven-Göran Malmgren att anpassa lånord från engelska och andra språk. Steg på vägen dit är svenska pluralformer (säg hellre flera partner än flera partners) och försvenskad stavning (skriv hellre spagetti än spaghetti).

Sture Berg, redaktör för SAOL, ansåg att den nya upplagan blivit tydligare genom fler uttalade rekommendationer – pr i stället för PR, numera i stället för numer, fajt i stället för fight, sprej i stället för spray och räd i stället för raid. I sammasättningar finns bara den rekommenderade formen, till exempel bombräd.

Listan består alltså av omkring 90 000 substantiv, 16 000 adjektiv, 9 000 verb och 1 500 adverb. Louise Holmer, redaktör för SAOL, berättade vidare att runt 90 000 av de totalt 126 000 orden är sammansatta. Sammansättningarna har valts ut från en korpus bestående av 350 miljoner ord. Som exempel gav hon vatten. Av de totalt 1 388 sammansättningarna med vatten- fick omkring 200 plats i ordlistan.

Sture Allén, ledamot av Svenska Akademien, höll inte med om att ordlistan genom alla nya inslag tagit ett rejält kliv mot att bli en ordbok. Den saknar alltjämt etymologier, detaljerade definitioner med mera.

Ännu finns inget besked om när den fjortonde upplagan släpps digitalt. En app är på gång men ligger åtminstone något år bort i tiden. Om det blir en betalapp är inte bestämt. Det är heller inte klart om ordlistan – i likhet med den trettonde upplagan – kommer att publiceras gratis på Svenska Akademiens webbplats. Inom den närmaste tiden kommer enda sättet att använda den fjortonde upplagan vara att läsa den tryckta boken. Tidigare upplagor finns dock på SAOL hist.

Däremot släpps Svensk ordbok som app i sommar. Priset blir 49 kronor. Den som hellre väntar på nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista kan räkna med att få vänta i ungefär tio år.

Anders