Levande lexikon listar aktuella samband

Text:

När det skrivs om ost föregås substantivet ofta av ord som riven, smält och philadelphia. Inte helt oväntat förekommer bland annat mozzarella, parmesan och tomat i sällskap med ost. Efter Putins är ord som talesman, Ryssland och regim vanliga. Semantiskt lika Saudiarabien är Iran, Kuwait, diktaturen och militärt samarbete. Och när det skrivs om Språktidningen syns ofta Språkrådet, könsneutralt och substantivet i samma mening.

Genom att analysera enorma mängder text – hundratusentals nätpublicerade dokument om dagen – har företaget Gavagai utvecklat analysmetoder som visar i vilka sammanhang ord förekommer. Sådana sammanhang kan, som grundaren Jussi Karlgren skriver i Språktidningen 6/2014, exempelvis avslöja vem som får folkets röst i Melodifestivalen eller förutsäga svängningar i den politiska opinionen.

Nu har Gavagai släppt en gratistjänst som kallas Living lexicon. På svenska, engelska, tyska, franska, portugisiska, danska, norska, finska och arabiska kan du själv söka i den ständigt uppdaterade textdatabasen för att se vilka ordsamband som förekommer just nu.

Anders

Foto: Istockphoto