Veckans nyord: vejpa

Text:

E-cigarett var ett av orden i Språktidningens och Språkrådets nyordslista för 2013. Substantivet kan nog sägas vara ganska etablerat. Men vad gör den som röker en e-cigarett?

Det kan kallas e-röka och röka e-cigarett. En utmanare är det engelska lånordet vejpa. Verbet vape utsågs av Oxford Dictionaries till 2014 års ord i brittisk engelska. Vape är bildat till vapour (’ånga, dimma’).

Än så länge förekommer i svenskan två stavningar av verbet: vejpa och vapa. På samma sätt som dejta och mejla håller på att gå segrande ur kampen mot dat(e)a och maila lär det vara den försvenskade stavningen som har de ljusaste framtidsutsikterna.

I Sveriges Radio berättade vejparen Malin om hur hon använder e-cigaretter:

Nu häller jag i lite av den här vätskan i min e-cigg och inhalerar. Det ger ingen rök och därför minskar ju risken att drabbas av KOL. Men bara för att jag gillar e-cigg kanske det inte ska vara tillåtet överallt, det finns säkert de som störs av att jag ”vejpar”.

I Barometern debatterades under 2014 ett kommunalt förslag om förbud mot e-cigaretter. En läsare som tog avstånd från förbudet var Lena Johansson. Hon ansåg att kommunen inte hade förstått skillnaden mellan att röka vanliga cigaretter och att vejpa:

Jag säger då det, att ta reda på lite fakta runt e-cigg och vejpning som det heter, för det är inte att röka, det är att vejpa. Sedan finns det e-cigg som inte har nikotin men för dem som vill sluta röka med hjälp av e-cigg är det bra alternativ och mycket hälsosammare. Kan bara tala ur egen sak har inte rört en vanlig cigg på en månad nu och kommer aldrig mer att röra en vanlig cigg när det finns så bra alternativ som att vejpa.

I en krönika i Yle funderade Anna Maria Gustafsson, språkvårdare vid Institutet för de inhemska språken, före nyår på om vejpa skulle få plats i nyordslistan för 2014:

Redan förra månaden avslöjade brittiska Oxford Dictionaries att årets engelska ord är verbet vape, som betyder att dra i sig ånga (eng. vapour) från e-cigaretter. Det ska bli intressant att se om den svenska motsvarigheten vejpa går in på Språkrådets lista också. Själva e-cigaretten dök in på listan redan i fjol. Jag tror jag satsar en slant på vejpa, faktiskt.

Så blev det inte. Men kanske 2015?

Anders

Foto: Istockphoto