Svenskar vill helst lära sig spanska

Text:

Tre av tio svenskar är sugna på att lära sig spanska. Franska och engelska är också populära val. Det visar en undersökning utförd av Sifo på uppdrag av tankesmedjan Humtank, där 1 000 personer fick frågan om vilket språk de helst vill lära sig.

Hela 29 procent av de tillfrågade svarar i undersökningen att de vill lära sig spanska. Intresset för just spanska är något större bland kvinnor än bland män. Språket är dessutom etta i samtliga åldersgrupper – utom bland svenskar som har fyllt 65 år, som helst vill lära sig engelska i stället.

Tvåa är franska med 13 procent, trea engelska med 12 procent, fyra italienska och tyska med 9 procent, sexa kinesiska med 8 procent, sjua arabiska och ryska med 3 procent, nia portugisiska med 2 procent och tia japanska med 1 procent. Polska fick bara någon promille medan ingen lade sin röst på hindi eller svenska.

Bland männen bultar hjärtat lite extra för tyska och kinesiska. Kvinnorna är däremot mer intresserade av franska och arabiska. Nyfikenheten på engelska börjar vid 50 års ålder medan personer mellan 15 och 29 år är särskilt sugna på kinesiska och tyska.

Hos Folkpartiets och Miljöpartiets väljare sticker intresset för franska ut. Kristdemokrater, sverigedemokrater och socialdemokrater anser sig ha störst behov av engelska. Moderaternas sympatisörer går i gång på spanska. Centerpartister och vänsterpartister placerar sig däremot i språkdrömmarnas mittfåra – även om vänsterväljarna rynkar lite mer på näsan åt tyska än genomsnittssvensken.

När det gäller arabiska är nyfikenheten störst bland Miljöpartiets väljare och minst hos Sverigedemokraternas väljare. De senare är i stället mest positiva till ryska. Miljöpartisterna vurmar också mest för japanska, portugisiska och franska – det senare språket ett intresse de delar med folkpartisterna. Kinesiska och engelska går hem bäst hos kristdemokrater och både italienska och tyska hos folkpartister. Moderater är de som oftast föredrar spanska.

Anders

Foto: Istockphoto