Veckans nyord: paraplyrevolutionen

Text:

Demonstranterna i Hongkong sägs enligt Washington Post inte vilja ha någon revolution. I svenska medier är det dock paraplyrevolutionen som dominerar i beskrivningen av händelserna – även om paraplyupproret också förekommer vid några få tillfällen.

Folkliga uppror och protester får inte sällan namn som lever vidare i historieskrivningen. Det talas om arabiska våren i Mellanöstern, orange revolutionen i Ukraina, kastrullrevolutionen på Island (på isländska búsáhaldabyltingin, ’husgerådsrevolutionen’), jasminrevolutionen i Tunisien, hibiskusrevolutionen i Egypten, sjungande revolutionen i Baltikum, paraplyrevolutionen i Lettland och så vidare.

Som skydd mot tårgas, pepparsprej och vädret har demonstranterna i Hongkong använt paraplyn. Därför kallas protesterna just paraplyrevolutionen. Motsvarande benämning används i flera andra språk – som umbrella revolution på engelska, paraplyrevolution på danska, paraplyrevolusjon på norska, Regenschirm-Revolution på tyska, révolution des parapluies på franska, revolución de las paraguas på spanska, regnhlífabylting på isländska och så vidare.

I Dalarnas Tidningar skriver Csaba Bene Perlenberg om bakgrunden till protesterna:

Sedan flera dagar pågår en folklig manifestation mot kommunistdiktaturen, som vill villkora det utlovade valet 2017 med på förhand godkända kandidater. Protesterna har fått smeknamnet ”paraplyrevolutionen”, eftersom paraplyer används både mot polisens tårgas och den ihållande hettan. Nog söker Hongkongborna efter svalka från Kinas diktatur.

Ergo berättar om hur svenska studenter visat solidaritet med demonstranterna i Hongkong genom olika manifestationer. Så här beskriver tidningen sammanstötningarna mellan polis och demonstranter:

Protesterna har kantats av våld från polisen, med pepparsprej och tårgas, varpå demonstranterna har skyddat sig med paraplyer. Därför har rörelsen kommit att kallas ”Paraplyrevolutionen” i västerländsk media.

Aftonbladet använder vinjetten paraplyupproret för rapporteringen om demonstrationerna. I artiklarna används däremot paraplyrevolutionen.

Anders

Foto: B Clarke/Flickr/Creative Commons