Veckans nyord: kippavandring

Text:

I helgen genomfördes en kippavandring i Stockholm. För ett par veckor sedan hölls en likadan manifestation i Malmö. Syftet med kippavandringarna var att protestera mot antisemitism.

Inför valet rapporteras det om den största högerextrema mobiliseringen sedan andra världskriget. Det kommer också rapporter om hur svenska judar utsätts för hatbrott och ges skulden för Israels agerande i Mellanöstern. Ett nytt sätt att visa solidaritet med judar är att delta i en kippavandring.

Kippa är ett slags kalott som bärs av judiska män och i mindre utsträckning av kvinnor. Kippan är självskriven vid besök i synagogan och under bön. Att täcka huvudet är ett sätt att visa vördnad för gud. Kippa har lånats in i svenskan från hebreiskan där ordet betyder ’kupol’.

Den som tar på sig en kippa och deltar i en kippavandring ikläder sig – åtminstone för stunden – en judisk indentitet. Manifestationen blir därmed ett sätt för kippavandraren att visa solidaritet med de judar som drabbas av antisemitism. Ett annat mål är att ta ställning för tolerans och respekt oavsett religion.

Kippavandring är belagt i svenskan sedan år 2012. Yle rapporterade då om en manifestation som hölls i Malmö:

En judisk kippavandring ordnades i dag i Malmö i protest mot antisemitismen i staden. Runt 400 personer tog på sej kippor – judiska kalotter – och vandrade genom centrum av Malmö.

I Dagens Nyheter berättar Petra Kahn, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet i Sverige, om bakgrunden till helgens kippavandring i Stockholm:

Det är ett sätt att visa att vi inte tänker acceptera den ökade antisemitismen i Sverige och Europa. Den första kippavandringen hölls i Malmö för ett par år sedan, då några män bestämde sig för att bryta tystnaden om trakasserierna och hatet. Sedan ledde det till fler och betydligt större manifestationer, och nu genomför vi en kippavandring i Stockholm. Det är ett sätt att göra problemet synligt och ge såväl judar som icke-judar ett sätt att protestera mot antisemitismen.

Anders

Foto: Istockphoto