Veckans nyord: tsundoku

Text:

Att nyinköpta böcker kan ha en tendens att olästa samlas på hög är säkert inget ovanligt fenomen. På japanska kallas detta beteende tsundoku. Substantivet har nu börjat användas i svenskan.

Engelskan dominerar som källa till de lånord som kommer in i svenskan. Men att det i Sverige också finns ett starkt intresse för Japan och japansk kultur är tydligt. Det återspeglar sig i ett antal ord som lånats in i svenskan. Ett par av dem har de senaste åren även letat sig in i Språkrådets och Språktidningens nyordslista, som hikikomori (’ung person som isolerar sig i föräldrahemmet’) och yukigassen (’organiserad tävling i snöbollskrig’).

Från den japanska matkulturen kommer ord som sushi, sashimi, panko, tempura, shiitake (mindre känd som ekmussling) daikon (ofta kallad asiatisk eller japansk rättika) och wasabi. Från populärkulturen märks lånord som sudoku, manga, karaoke, visual kei och cosplay, där de senare synbart har tagit omvägen via engelskan. Och nu tycks det alltså vara dags för tsundoku (’samlande av nya och olästa böcker på hög’).

Substantivet tsundoku är enligt Wiktionary bildat till tsumu (’att lägga på hög’) och doku (’att läsa’). Ordet anspelar på tsundeoku (’att bli liggande på hög’).

Utbredningen i svenskan är än så länge blygsam, men många som blivit bekanta med ordet tycker att det är praktiskt. En bokbloggare skriver att tsundoku sätter fingret på det egna läsbeteendet:

Igår hörde jag för första gången talas om det japanska ordet tsundoku. Att låta en nyinköpt bok hamna i en hög med andra olästa böcker. Nåt i den stilen. Låter som min boksamling. Men någon gång kommer ju turen till olika böcker som jag kanske har köpt för dyra pengar eller hittat i mitt soprum och som har blivit liggande på hög i flera år. Just nu väntar 1324 böcker på sin tur.

I en bloggkommentar gör en skribent en liknande iakttagelse:

Tsundoku, det är vad jag sysslat med de senaste 15 åren… Men nu betar jag av, snart är det bara de senaste två årens högar kvar. problemet är ju bara att jag fyller på med nya hela tiden…

Anders