Så kan du fira Grammatikdagen!

Text:

Grammatiklunch, grammatikfika, grammatikmingel och massor av föreläsningar om grammatik. Det är något av vad som står på programmet när Grammatikdagen firas fredagen den 21 mars.

Språkstudion vid Stockholms universitet bjuder in till grammatiklunch med början klockan 12. Under en timme får gästerna smaka på föreläsningar om spansk och tysk grammatik. Dessutom diskuterar Håkan Rosenqvist, som bland annat skrivit Uttalsboken, om uttal är grammatik.

En heldag med föreläsningar och avslutande mingel arrangeras vid Göteborgs universitet. Det bjuds bland annat på föreläsningar om grammatikundervisning, jämförelser av användningen av most och the most mellan engelska, tyska och svenska och maskulina flickor och feminina pojkar i somalisk grammatik.

Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet ägnar eftermiddagen den 21 mars åt föreläsningar och fika. På programmet märks bland annat föredrag om enspråkiga och tvåspråkiga barns bearbetning av grammatik i hjärnan och konsten att lära sig danska på 20 minuter.

Författaren Bengt Pohjanen gästar Luleå tekniska universitet och berättar om hur det är att skriva på tre språk. På schemat för Grammatikdagen finns också föreläsningar från universitetes egna forskare och lärare om ämnen som nonsensgrammatik, kognitiv lingvistik och tysk grammatik.

Uppsala universitet bjuder på eftermiddagen in till populärvetenskapliga föreläsningar. Programmet för dagen är dock inte klart.

Mer information om de olika evenemangen finns genom de olika länkarna. På Grammatikdagens webbplats finns inte bara programmen utan även grammatikkviss, recept på grammatikbakelser med mera. Vissa evenemang kräver föranmälan så det kan vara bra att i god tid boka in årets firande av Grammatikdagen!

Anders

Foto: Istockphoto