Här är årets danska nyord

Text:

Twerk och selfie har du säkert hört. Men rentestille, fotobombe eller gastroseksuel? Alla finns med i Dansk sprognævns lista över årets nyord.

Många nyord rör sig snabbt över gränserna. Om det berättade Birgitta Lindgren, tidigare nyordsansvarig på Språkrådet, i Språktidningen 1/2011. Flera av de nyord som Dansk sprognævn tar upp, som twerk, selfie och zomromcom, har också dykt upp i svenskan under året.

Men flera är förmodligen nya bekantskaper för många svensktalande. Gastroseksuel (’en person hämningslöst intresserad av god mat’), rentestille (’räntestiltje’) och fotobombe (’fotobomb’, ett foto som förstörs av att personer eller djur plötsligt dyker upp i bild) går nog att räkna ut ungefär vad de betyder.

Knepigare – åtminstone för undertecknad – är phablet (ett teleskopord bildat till phone och tablet som betyder just en apparat som är ett mellanting mellan mobiltelefon och surfplatta), swippe (från engelskans swipe, ’föra över pengar med mobiltelefonen’) och hackaton (’innovationstävling för att hitta tidsbesparande appar inom sjukvården’).

Anders