Veckans nyord: hämndporr

Text:

Det har drabbat skådespelaren Scarlett Johansson och hockeyspelaren Mike Zigomanis men också tusentals människor som lever ett liv bortanför mediernas strålkastarljus. Att hämnas genom att lägga ut naken- eller sexbilder på en tidigare partner blir allt vanligare. Fenomenet kallas hämndporr efter engelskans revenge porn.

Nyheter 24 rapporterade tidigare i år om att en grupp amerikanska kvinnor gått ihop för att stämma en hämndporrsajt:

Principen är enkel. Ett gammalt ligg eller ett ex skickar in nakenbilder till en sajt och bilderna sprids med ett par klick över hela världen. Ännu en sajt för ”hämndporr” har retat upp känslor i USA. Nu har 23 kvinnor som hängts ut valt att stämma sajten, uppger Betabeat.

Florida blev i somras den första amerikanska delstaten att förbjuda hämndporr. I oktober infördes ett förbud även i Kalifornien. TT rapporterade om innehållet i den nya lagen:

Att lägga ut nakenbilder på internet kan nu ge fängelse i upp till ett halvår i Kalifornien. Lagen om så kallad hämndporr trädde omedelbart i kraft sedan delstatens guvernör undertecknat den i tisdags. Den som fälls för ”att illegalt distribuera privata bilder med avsikt att trakassera eller förarga” kan också tvingas betala böter på 1 000 dollar (knappt 6 400 kronor).

Hämndporr kan också användas i utpressningssyften. Inte sällan läggs bilder eller filmer upp på sajter som kräver stora summor för att plocka bort innehållet.

I Sverige blev nyligen en dom från Göta hovrätt föremål för debatt sedan domstolen sänkt skadeståndet till en då 18-årig kvinna som smygfilmats av sin partner när de hade sex. Efter att förhållandet tagit slut hämnades mannen genom att ladda upp filmen på flera porrsajter. Mannen fälldes visserligen för grovt förtal, men Göta hovrätt sänkte skadeståndet från 130 000 kronor, som utdömts i tingsrätten, till 25 000 kronor. Hovrätten motiverade enligt Dagens Juridik sänkningen med att spridning av sexfilmer blivit mer accepterat:

De uppgifter som X har lämnat har visserligen varit nedsättande för Y:s anseende. Det går dock inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor. I linje med att härskande etiska och sociala värderingar ska utgöra utgångspunkten vid bedömningen av en kränkningsersättnings storlek bör detta förhållande ges ett inte obetydligt genomslag vid hovrättens prövning.

I ett blogginlägg diskuterade Hanna Gustafsson Göta hovrätts dom:

Hämndporr bygger på förnedring och skam, framförallt riktat mot kvinnor. Det är själva affärsidén. Det finns oräkneligt antal porrsidor på nätet där man kan titta på människor som ställer upp frivilligt. De som väljer att titta på hämndporr väljer det just för att det inte handlar om frivillighet. De väljer det just för att det finns ett element av skam, bedömning och förnedring för personen på bilderna.

Porr är belagt i svenskan sedan 1965. Ordet är en kortform till det grekiska lånet pornografi. Hämnd är belagt i svenskan sedan Westgöta-Lagen på det sena 1200-talet.

Anders