Veckans nyord: lundsberga

Text:

I dag kunde eleverna på Lundsbergs skola åtminstone tillfälligt återvända till undervisningen. Skolans framtid är dock alltjämt osäker. Skolinspektionen anser att elevernas säkerhet inte kan garanteras. Kanske befarar myndigheten att fler elever löper risk att lundsbergas.

Att det är knepigt att kontrollera språkanvändningen har många företag och organisationer fått erfara. Google ogillar exempelvis att det finns svensktalande som säger sig googla trots att de använder konkurrerande sökmotorer, och reaktionerna i Bjästa i Örnsköldsviks kommun var allt annat än positiva när verbet bjästa, ’att ta parti med förövaren i stället för offret och utsätta den senare för trakasserier’, dök upp i Språkrådets nyordslista för ett par år sedan. Ortnamnet började användas som verb sedan det i medierna framkommit att många invånare vänt sig mot en flicka som utsatts för våldtäkt av en pojke.

Ett verb med liknande historia förknippas nu med Lundsbergs skola. Vid en nollning på skolan brändes nyligen två elever med strykjärn. Händelsen fick Skolinspektionen att bomma igen skolan i väntan på åtgärder eller utringning för gott. Nollningsmetoden, att bränna en person med strykjärn, kallas att lundsberga någon.

I Dagens Opinion skriver pr-konsulten Gabriella Lahti om hur kommunikation på sociala medier ibland får henne att vilja lundsberga motparten:

Varför är de så arga? Huvudvärken smyger sig på. Impulsen blir starkare. Att säga ett sanningens ord. Här gäller det att behärska sig. Måste svara artigt och belevat.

Ett ord till och jag Lundsbergar dig din jävel – två strykjärn, ett mot varje tinning.

Fast egentligen så svarar jag:

”Vi har återkallat produkten och erbjuder pengarna tillbaka. Tack för din kommentar.”

Flera av Språktidningens nyordsrapportörer har också hört ordet lundsberga i kollektivtrafiken. Än så länge finns dock bara ett skriftligt belägg på nätet.

Anders