Veckans nyord: betalskugga

Text:

Den som vandrar i fjällen kan inte räkna med att kunna betala övernattningar med kort. Många fjällstugor befinner sig nämligen i betalskugga.

För två år sedan rapporterade Smålandsposten om att allt fler hushåll drabbas av mobilskugga. Välisolerade fasader och täta isolerglasfönster kan göra mobiltäckningen begränsad eller obefintlig. Björn Berg, kommunikationsansvarig på Telia Sonera, sade att problemet kunde vara svårt att åtgärda:

Isolerglas kan vara belagda med ett aluminiumskikt som ska hindra värme från att lämna huset. Men det hindrar också effektivt mobilsignaler att komma in i bostäderna.

Stora delar av fjällvärlden befinner sig i mobilskugga. Samtidigt kräver moderna betalterminaler mobiltäckning eftersom de kopplar upp sig mot mobilnätet. Utan täckning går det därför inte att betala med kort. Detta fenomen kallas i Svenska Turistföreningens tidning Turist 1/2013 betalskugga.

Svenska Turistföreningen skriver på sin webbplats om problemet:

Under vinter- och sommarsäsongen kommer du inte att kunna betala med konto- eller kreditkort i våra fjällstugor som ligger väglöst, längs våra leder. Förändrade regler gör att dagens bankkort med chip kräver mobiluppkoppling. Stora delar av fjällvärlden saknar idag mobiltäckning vilket gör att vi tyvärr inte kan ta emot kortbetalningar i våra fjällstugor.

Mobilskugga och betalskugga kan ses som en parallell till radioskugga. Radioskugga definieras av Nationalencyklopedin som ’området bakom ett hinder för radiovågors utbredning – inte olikt ljusets skuggning’.

Anders