Hipstern ger skrivmaskinen nytt liv

Text:

Ska skrivmaskinen resa sig på nio? Det utrotningshotade textknackarredskapet tycks gå en ny framtid till mötes. Och det är hipstern som har omfamnat skrivmaskinen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Om det faktiskt tillverkas skrivmaskiner någonstans i världen i dag förefaller osäkert. BBC uppgav i höstas att den sista brittiska tillverkaren försvann när Brother gav upp hoppet om skrivmaskinen. Året innan hävdade Daily Mail att indiska Godrej and Boyce var den sista tillverkaren i världen, och att företaget då producerat sin sista skrivmaskin.

Nyproduktion tycks i vilket fall som helst inte vara någon lysande affär. Men gamla skrivmaskiner har plötsligt blivit heta på nytt. AFP berättar att 68-årige skrivmaskinsreparatören Ermanno Marzorati i Beverly Hills har schemat fulltecknat det närmaste halvåret. Han piffar just nu upp en Underwood från 1930 åt skådespelaren Tom Hanks.

Ermanno Marzorati har närmast specialiserat sig på att renovera skrivmaskiner som en gång tillhört kändisar. Han har snyggat till maskiner som ägts av storheter som John Lennon, Greta Garbo, Ernest Hemingway, Julie Andrews, Jack London, Tennessee Williams och Ian Fleming. Han föredrar själv skrivmaskinen framför datorn:

Att skriva på en dator är väldigt distraherande eftersom du har mejl som kommer, du skriver ett ord, du raderar det, du ändrar det, du fastnar.

Dokumentärfilmaren Christopher Lockett luftar ibland sin Hermes från år 1950. Han berättar för AFP att han ibland tar med sig skrivmaskinen för att ostört få skriva i en park i Los Angeles hipsterkvarter:

Det är inga textfönster i blott som poppar upp, du kan inte spela musik på den ... Jag stänger av min Iphone, jag tar min skrivmaskin och sätter mig och jag ororar mig inte för tryckfel.

Han ser skrivmaskinen som ett ursprungligt sätt att skriva. När han får frågor om skrivmaskinens snabbhet svarar han med att säga att cykeln fortfarande är ett utmärkt fordon trots att det har genomgått så många förändringar under de senaste åren.

Christopher Lockets dokumentär är inte den enda där skrivmaskinen spelar huvudrollen. I flera andra amerikanska föreställningar syns just nu skrivmaskiner på olika sätt. Och hos Ermanno Marzorati dyker de ständigt upp i butiken på jakt efter maskiner med riktig känsla, rapporterar AFP.

Ovan kan du se ett inslag om skrivmaskinens renässans.

Anders