Andersson vanligaste efternamnet i Sverige

Text:

Andersson har gått förbi Johansson som det vanligaste efternamnet i Sverige. Trots det historiska skiftet minskade antalet bärare av bägge namnen under 2012. De ovanliga och unika namnen går framåt medan son-namnen fortsätter att tappa mark. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

År 1982 hade 40 procent av Sveriges befolkning ett son-namn. Förra året sjönk andelen under 30 procent. Namnbyten till nybildningar eller ovanliga namn och namn som kommit till Sverige genom invandring är förklaringen till förändringen. Störst är spridningen i Stockholms län. Där heter bara 1,4 procent Andersson, det vanligaste efternamnet i länet. I Kalmar län lystrar däremot hela 6,5 procent av invånarna till efternamnet Karlsson.

Trots att Andersson nu toppar listan över landets vanligaste efternamn minskade antalet bärare under förra året med 3 288 personer. Tvåan Johansson minskade med 3 710 personer. Vid årsskiftet hette 251 621 personer Johansson och 251 495 Johansson.

Även om son-namnen är på tillbakagång dominerar de fortfarande topplistan. På sjuttonde plats finns Lindberg, det första icke son-namnet. På länsnivå finns dock några uppstickare. I Västernorrland är Nordin det tionde vanligaste namnet, och på samma placering finns Lindgren i Västerbotten och Wikström i Norrbotten.

Här kan du läsa Mats Karlssons artikel från Språktidningen 2/13 om vår jakt på nya efternamn.

Anders