Stenalderkost årets ord i Danmark

Text:

Att lägga extra mycket kött, fisk, ägg, frukt, grönt och nötter på tallriken samtidigt som pasta, potatis, olja, bönor och salt fasas ut är en av årets hetaste diettrender i Danmark. Den kallas stenalderkost, eftersom den påminner om hur människan åt på stenåldern. Stenalderkost har nu utsetts till årets ord i Danmark.

Stenåldersdietens grunder är att undvika spannmålsprodukter som bröd och pasta och stärkelserika livsmedel som ris och potatis. Inte heller socker, olja, bönor eller salt anses lämpliga. Vissa väljer också att bannlysa mjölkprodukter.

I stället ska kosten bestå av sådant människan mumsade i sig redan på stenåldern, som kött, fisk, ägg, frukt, grönsaker, bär, nötter och svamp.

Dieten är dock omstridd. Vissa forskare anser att produkterna från dagens djurfabriker inte kan jämföras med vad stenåldersmänniskorna åt. Då växte djuren upp i det vilda och hade en helt annan fettsammansättning än dagens slaktdjur.

Stenåldersdietens förespråkare brukar ofta lyfta fram att metoden kan leda till viktminskning och lägre risk för att drabbas av diabetes.

Radioprogrammet Sproglaboratoriet fick över 200 förslag på årets ord från sina lyssnare. Vinnaren stenalderkost utsågs sedan av en jury bestående av komikern Jan Gintberg, författaren Kirsten Hammann och Sabine Kirchmeier-Andersen, direktör för Dansk Sprognævn.

Andra kandidater som länge var med i kampen om att utses till årets ord var bland annat gangnam och kopimisme.

Förra årets segrare var Arabisk forår och året dessförinnan gick priset till vuvuzela.

Anders