Veckans nyord: blindskita

Text:

Ett sätt att smita undan tråkiga arbetsuppgifter är att blindskita. Ordet, som sannolikt har använts i informellt talspråk en längre tid, har troligen sitt ursprung inom byggbranschen, där den som ägnar sig åt att blindskita smiter in på toaletten med exempelvis en dagstidning. Syftet är dock inte att uträtta några behov, utan enbart att slippa jobbet en stund.

Peter Pierrou skriver i en krönika i Lerums Tidning om hur han kom i kontakt med ordet blindskita när han arbetade på ett slanglager:

En dag satt alla lagergubbarna (alla var gubbar som jobbade där, till och med den enda kvinnan) i fikarummet när en av cheferna kom ner från kontoret. ”Har ni sett Rolf?” frågade han. Jimmy, en av de mer högljudda arbetskamraterna, svarade på bred göteborgska: ”Han sitter la å blindskiter.”

Den dagen fick jag lära mig att blindskita betyder att man sitter inlåst på toaletten, företrädelsevis med en tidning att läsa, och bara låtsas vara upptagen. Man utför alltså inget behov.

Denna betydelse anges också för blindskita i Slangopedia. De två senaste åren har dock ordet fått en ny betydelse. Blindskita kan också innebära att en person smiter in på toaletten när behovet av att uppdatera sig om vad som sker på nätet trycker på. Så här definieras verbet i ett blogginlägg:

Blindskita är alltså något man gör när man går iväg och sätter sig på toa, för att surfa på Facebook, vilka lite, eller kanske surfar runt på luren i allmänhet utan att uträtta några för platsen kända behov. Avancerade blindskitare tar förstås med sig sin bärbara dator in på toaletten.

De senaste veckorna har ordet blindskita använts i den senare betydelsen i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Emanuel Karlsten skriver i en krönika i Dagens Nyheter om hur toalettbesöken förvandlats till möjligheter att använda mobiltelefonen för att uppdatera sig om senaste nytt. Lars Ryding plockar upp tråden i Svenska Dagbladet och hävdar att smartfåneriet, i det här fallet symboliserat av blindskitande, ”är vår tids navelskådande”.

Anders