DCLXVI – för djävulskt för svenska vägar

Text:

Efter tjugo år sade Transportstyrelsen nej till att tillåta förnyelsen av registreringsnumret 666. Robert Löfgren ansökte därför om den personliga skylten DCLXVI till sin motorcykel. Men även där säger myndigheten nej. Talet 666 i romerska siffror anses nämligen kunna väcka anstöt.

År 1992 trimmade Robert Löfgren från Falköping sin motorcykel. Någon kallade den ”en riktig best” – och han såg därför till att ge den en lämplig registreringsskylt, 666.

När det tidigare i år var dags att förnya skylten sade Transportstyrelsen nej. Myndigheten ansåg att sifferkombinationen, som brukar förknippas med djävulen, kunde vara stötande.

Robert Löfgren valde därför att ”översätta” skylten till romerska siffror. Visserligen räknar Transportstyrelsen med att färre kan utläsa de romerska siffrorna, men myndigheten anser ändå att DCLXVI är för magstarkt. I Expressen kommenterar Robert Löfgren motiveringen:

”Jag fick ett papper där de skrev att det kan väcka anstöt. Snart kan alla bokstavskombinationer väcka anstöt, det är som fan läser Bibeln.”

Han tänker dock inte ge sig. Nu vill Robert Löfgren i stället ha registreringsnumret 29A. Med det hexadecimala talsystemet, som främst används av programmerare, betyder det nämligen 666.

”Det kan dom väl ändå inte avslå”, säger Robert Löfgren till Expressen.

Här kan du läsa mer om Robert Löfgrens batalj med Transportstyrelsen och andra förbjudna registreringsnummer.

Anders