Barnbok om hen får uppföljare

Text:

Några vältajmade debattartiklar i samband med lanseringen av barnboken Kivi & monsterhund gjorde att pronomenet hen plötsligt fick kommentarsfälten att glöda. Nu är det dags för en uppföljare. Den här gången heter boken Kivi & den gråtande goraffen – och hen hänger med även i detta äventyr.

Det är i dag åtta månader sedan Kivi & monsterhund lanserades genom en debattartikel i Svenska Dagbladet. Jesper Lundqvist och Bettina Johansson stod bakom den första barnboken som använde ordet hen, och lyckades därmed lyfta fram ett pronomen som visserligen funnits sedan 1960-talet men aldrig nått någon större utbredning.

För någon vecka sedan blossade debatten upp på nytt i samband med att Dagens Nyheter i vissa typer av artiklar avrådde från att använda hen. Tidningens ledning förknippar ordet med queerpolitik, och är långt ifrån ensam om att göra den kopplingen. Även om medvetenheten om hen har ökat under året – det ploppar till exempel upp i tidningsartiklar ganska flitigt – tycks det återstå en hel del innan ordet kan etablera sig som ett pronomen bland andra. Att många alltjämt förknippar ordet med en politisk rörelse gör att dess sprängkraft är intakt.

Uppföljaren heter Kivi & den gråtande goraffen. Författaren Jesper Lundqvist kommenterar i ett pressmeddelande hen-turbulensen:

”Det är intressant att se hur det en hittar på speglas i verkligheten. Visst tänkte jag att det skulle kunna uppmärksammas, att skriva en barnbok med könsneutrala pronomen – men att de skulle bli ett sådant fasligt buller och bång hade jag aldrig anat. Det kändes lite som att Monsterhund hade släppts lös på bloggar och debattsidor. Samtidigt kände jag att ’hen’ ofta blev missförstått och lite mobbat. Så föddes idén om goraffen, ett djur som inte riktigt passar in i det förväntade och det därför kan vara lite svårt att tycka om. I alla fall innan en har vant sig.”

Här kan du läsa mer om hen.

Anders