Veckans nyord: överklassafari

Text:

Under parollen Odla ditt klasshat styrde bussresan arrangerad av Allt åt alla mot Nacka. Några av stoppen var Fisksätra, Solsidan och Saltsjöbaden. Valet av resmål för denna överklassafari berodde, enligt medarrangören Mattias Våg i Nacka Värmdö Posten, på att ”Nacka berättar allt om Sverige. Det är det segregerade svenska klassamhället i miniatyr.”

Deltagarna i denna överklassafari välkomnades inte av alla boende på orten. Vissa kastade ägg på bussen medan andra nöjde sig med att kasta glåpord. En av dem som protesterade undrade ”vad de där kommunisterna” gjorde i Saltsjöbaden och om det var ”vårt fel att de är fattiga?”, berättar Nacka Värmdö Posten.

Överklassafarin fick stort genomslag. Den debatterades i tv, diskuterades på tidningarnas ledarsidor och blev till och med polisanmäld.

Den fick också flera efterföljare. Kristdemokraten Patric Rylander föreslog på Facebook en underklassafari och bad om tips på lämpliga platser. Han listade följande kriterier:

”Bland annat ska det finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder med klotter.”

Flera partikamrater ansåg att Patric Rylander uttryckt sig olämpligt och han backade så småningom från formuleringarna. I ett mejl till Dagens Nyheter skriver han att bakgrunden var att han ville påvisa de brister han såg i Allt åt allas idé:

”Sett i backspegeln var detta naturligtvis ett mycket misslyckat försök att med ironi vända på perspektivet för att visa hur dålig idé det är med det överklassafari som genomförts i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Att ställa samhällsgrupper mot varandra och vilja odla klasshatet, som arrangörerna av överklassafarin säger sig vilja, är helt fel. Ingen ska behöva utsättas för safaribesök, inte de som bor på Solsidan och inte de som bor någon annanstans. Alla människor förtjänar respekt.”

Bönder på Värmdö lanserade ett annat svar på överklassafarin, nämligen bondesafari. Initiativtagaren Anna Ranebo förklarar i Nacka Värmdö Posten utflykten så här:

”Safarin vänder sig till de som är nyfikna på vad som händer bland Värmdös åkrar och faluröda lador.”

Anders