Sveriges största språk

Text:

En fråga som återkommer i redaktionens mejlkorg är vilka de största språken är i Sverige. Eftersom det inte förs någon sådan statistik är frågan inte helt lätt att besvara.

En som har försökt är lingvisten Mikael Parkvall. Genom att gå igenom tillgänglig statistik om landets befolkning har han i boken Sveriges språk – vem talar vad och var? skattat antalet modersmålstalare av de runt 150 språk som sägs finnas i Sverige.

Den här typen av beräkningar måste förstås tas med en nypa salt. Antalet talare av isländska är förmodligen hyfsat synonymt med antalet personer födda på Island som är bosatta i Sverige. Ett snäpp längre västerut börjar det redan bli knepigare – finns det bland i Sverige bosatta personer med kanadensisk bakgrund någon överrepresentation för engelsktalande, fransktalande eller talare av något annat språk? Från vissa länder – Mikael Parkvall nämner Turkiet som exempel – är det tveklöst så att personer som talar ett minoritetsspråk i större utsträckning är bosatta i Sverige än talarna av majoritetsspråket.

Olika svenska regeringar har i många omgångar sagt nej till att registrera medborgares modersmål. Detta har gjorts med hänvisning till den personliga integriteten och att personuppgifter inte får behandlas på ett sådant sätt att de avslöjar etniskt ursprung. Detta nej diskuterades bland annat i samband med att finska, meänkieli, jiddisch, samiska och romani fick status som minoritetsspråk. Utan tillförlitlig statistik visade det sig svårt att ta fram uppgifter om hur många talare som berördes av beslutet.

Med dessa brasklappar i åtanke – Mikael Parkvall redogör för ytterligare problem i sin bok – ser topplistan över språken med flest modersmålstalare i Sverige ut så här:

Här kan du ladda ned Sveriges språk – vem talar vad och var?

Anders