Är hen här för att stanna?

Text:

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”1508″,”attributes”:{”alt”:””,”attributes”:” media-image ”,”class”:”media-image”,”title”:””,”typeof”:”foaf:Image”,”wysiwyg”:”1″}}]]

Är 2012 på väg att bli hens år? Den hen-debatt som präglat årets två första månader visar inga som helst tecken på att avmattas. I stället tycks det som att hen är på väg att etablera sig på allvar. Tecknen är många.

På fredag kommer ett nytt nummer av Nöjesguiden. Chefredaktören Margrét Atladóttir har publicerat en bild av omslaget i sin blogg. I tidningens samtliga artiklar används det könsneutrala pronomenet hen.

I går användes hen i en artikel i Skånskan om en bilolycka i Malmö:

”En person som färdades i en bil som krockskadades både fram och bak blev så pass illa skadad att hen fick föras till Universitetssjukhuset i Malmö i ambulans.”

Användningen av hen blev föremålet för en livlig diskussion på tidningens Facebook-sida. Anna-Malin Karlssons artikel om hen i Svenska Dagbladet har hittills fått över 360 kommentarer.

Hen har förekommit sporadiskt i pressen under några år. I Språktidningen 3/2007 säger språkforskaren Karin Milles att hens framtid avgörs av användarna. Det går inte att introducera ett komplement till han, hon och den ovanifrån. För att få fäste krävs det att hen faktiskt används.

Just nu tycks hen också användas mer än någonsin tidigare. I databasen Presstext, som samlar artiklar från ett stort antal svenska dagstidningar och tidskrifter, har hen i år redan använts fler gånger än under hela förra året.

Debatten tog fart i samband med utgivningen av barnboken Kivi & monsterhund. I debattartiklar i Svenska Dagbladet och Sydsvenskan beskrevs hen av förläggarna som ett ord som ”ger möjlighet att möta världen mer förutsättningslöst”.

Nu kommer barnbok nummer två om hen, Känn med hen av Anette Skåhlberg. Boken handlar om figurerna hun, hin, hån, hyn och hen. I Dagens Nyheter säger Anette Skåhlberg att hon vill nyansera debatten. Samhället blir inte mer jämställt bara för att ett nytt pronomen vinner mark:

”Vi får inte ett mer jämställt samhälle genom att byta ut hon och han, utan vi riskerar att ta ett steg bakåt. I stället för att arbeta med att göra hon och han lika starka så använder man ’hen’ för att slippa tänka på de problem vi egentligen har.”

Som sagt. Kanske är hen på väg att nå ett större genomslag. Hen som lever får se.

Anders