Måndag är nyordsdag

Text:

Språkrådets nyordslista är alltid en pålitlig kioskvältare. Varje år skapar urvalet uppmärksamhet och diskussion. På Språktidningen har vi en grupp av flitiga språkspanare som tipsar om nyord. Precis som Språkrådets lista är ett urval av alla de ord som samlats in publiceras bara en bråkdel av de rapporterade nyorden i tidningen.

Nyord fungerar ofta som historieskrivning i kondenserad form. På 1930-talet fick vi naziledare och tomatketchup, 1940-talet begåvade oss med nylonstrumpa och socialbidrag och på 1950-talet kom fiskpinne och jeans. Och 2000-talet var årtiondet för sopspanare och polyamori.

Varje måndag kommer vi att bjuda på några rykande färska nyord här på bloggen. Tipsa gärna om dina favoriter och språkspaningar!

Något facit till vilka ord som har framtiden för sig finns inte. Ibland kan urvalet av de nyord som presenteras av Språkrådet eller i Språktidningen få kritik – även om sådan uppmärksamhet kan ge en skjuts för en språklig nykomling är det ändå användarna som bestämmer.

I varje ny upplaga av Svenska Akademiens ordlista försvinner omkring 5 000 ord för att ingen längre bryr sig tillräckligt mycket om dem. Och samma sak gäller omvänt – facerape gör förmodligen varken de Facebook-användare som fått sitt konto kapat eller språkvården glada (även om uppstickarstavningen fejsrejp kanske sticker något mindre i ögonen), men det är ändå ett begrepp som blivit alltmer etablerat.

I den bemärkelsen är språket ytterst demokratiskt. SAOL är liksom nyordslistorna deskriptiva, vilket innebär att de beskriver vilka ord som används och inte vilka som borde användas. Om facerape används tillräckligt flitigt går det inte att blunda.

Men det går naturligtvis att spekulera i att det kan ta längre tid för ett ord som milf, en initialförkortning för mother I’d like to fuck som enligt Wikipedia myntades inom porrindustrin, att få samma erkännande. Milf har i det tysta gjort en kometkarriär i pressen; år 2003 användes ordet för första gången i Expressen och tycks i dag vara så etablerat att Josefine Sundström i en krönika i Aftonbladet kan be tidningen Slitz att göra henne ”till milf”, utan att förklara begreppet.

Även inom språket finns det dock de användare som har mer makt än andra. En minister som talar om skitår eller anställningsbarhet kan räkna med både språkligt och politiskt genomslag. När Anders Bagge, som ingår i tv-programmet Idols jury, i Svenska Dagbladet berättar att han vill bomullera in besk kritik mot deltagarnas prestationer (vilket möjligen även skulle skapa ett behov av att bomullera in öronen), har han en helt annan möjlighet till snabbt genomslag än den kaninägare som i ett blogginlägg berättar om hur favoritkaninen brukade flopsa på mattan, ett verb bildat till det ljud, flops, som hördes när kaninen sträckte ut tassarna.

Såväl bomullera som flopsa har, i just de här bemärkelserna, i dagsläget en sökträff på Google var. Framtiden får utvisa om något av dem får fäste i språket på allvar. Men kom ihåg att det är vi själva som bestämmer.

Anders