Alaska erkänner 20 minoritetsspråk
Den amerikanska delstaten Alaska erkänner nu 20 minoritetsspråk. Men steget är i första hand symboliskt då myndigheterna inte är skyldiga att ge service på något annat språk än engelska. Ändå är förhoppningen att erkännandet ska ge minoritetsspråken ökad status.
Av Alaskas drygt 700 000 invånare beräknas nio av tio ha engelska som modersmål. Omkring 5 procent har språk som tillhör familjerna na-dene eller eskimåisk-aleutiska som modersmål. Flera av dessa språk är akut hotade och har i många fall färre än hundra talare.
Alaskas guvernör Sean Parnell undertecknade nyligen en lag som innebär att delstaten erkänner 20 minoritetsspråk. I ett uttalande sade Sean Parnell att erkännandet var ett sätt att förstärka de ansträngningar som gjorts för att bevara och revitalisera minoritetsspråken:
Jag är stolt över dem som har bevarat dessa språk, eftersom de stärker traditionerna och arvet från vår ursprungsbefolkning.
Erkännandet är främst symboliskt. Myndigheterna blir inte skyldiga att ge medborgarna service på något annat språk än engelska. Lance Twitchell, professor vid University of Alaska Southeast, säger till Reuters att det ändå handlar om ett viktigt steg för minoritetsspråken:
Symboler är fortfarande mycket starka. ... Kors är symboler. Den amerikanska flaggan är en symbol.
Lance Twitchell jämför situationen i Alaska med situationen i Hawaii, som var den första delstaten att erkänna ursprungsbefolkningens språk. Hawaiiskan har enligt Lance Twitchell lyckats vända den negativa utvecklingen och är nu ett språk med ett växande antal talare.
Ett språk som i Alaska nu får status som minoritetsspråk är eyak. Den sista modersmålstalaren, Marie Smith Jones, avled dock för snart sju år sedan. I dag pågår ansträngningar för att väcka eyak till liv.
De övriga språken som nu får status som minoritetsspråk är inupiaq, sibirisk yupik, alaskisk yupik, alutiiq, aleutiska, dena'ina, deg xinag, holikachuk, koyukon, övre kuskokwim, gwich'in, tanana, övre tanana, tanacross, hän, ahtna, tlingit, haida och tsimshiska.
Här kan du läsa mer om hawaiiska.
Anders
Foto: State of Alaska