Veckans nyord: solsegel

Text:

Solsegel kan bli ett verktyg i kampen mot klimatförändringarna. Genom att skugga solen kan de bromsa den globala uppvärmningen.

Det har länge kostat enorma summor att skicka upp föremål i rymden. Men ny teknik är på väg att göra det mindre kostsamt. Astronauten Christer Fuglesang säger i Aftonbladet att solsegel kan hjälpa till att minska den globala uppvärmningen. Solsegel drivs av solvind och av strålningsljus:

Solseglen skulle placeras vid en så kallad Lagrangepunkt där gravitationen från olika himlakroppar tar ut varandra – ungefär fyra gånger avståndet från jorden till månen. De första 200 milen upp i rymden skulle solseglen behöva hjälp av raketer. Resten av sin långa resa klarar de på egen hand, genom solseglen. När de väl nått fram kan de ligga stilla, följa jordens bana runt solen – och hela tiden ge önskad skuggning.

Christer Fuglesang har av experter fått beskedet att solsegel skulle kunna användas för att avskärma solljus. Mer skugga skulle alltså ge mindre uppvärmning.

Tekniken med solsegel testades första gången 2010 av japanska forskare. Ny teknik skriver att det tog The Planetary Society tio år att samla in sju miljoner dollar till ett försök:

Rymdfarkosten utgörs av en satellit stor som en brödlimpa som hänger efter ett solsegel. Den reflekterande plastduken på 32 kvadratmeter fångar solstrålarnas fotoner som driver farkosten framåt.

Även rymdsegel används i samma betydelse.

Anders

Foto: The Planetary Society

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor!