Hjärnan använder bekanta ord för att hitta mönster i språk

Text:

Det är inte regler som hjälper hjärnan att avgöra om något som sägs är rätt eller fel. I stället avgör hjärnan vad som är korrekt genom att jämföra med tidigare ord. Det visar en amerikansk forskarstudie publicerad i PLOS One.

Ibland jämförs hjärnan med en dator. På samma sätt som en dator sägs den behandla information med hjälp av inlärda regler. Forskare i psykologi anser sig nu kunna motbevisa den teorin.

I testet fick tio engelsktalande vuxna lyssna på en serie betydelselösa stavelser. Vissa av stavelserna var osannolika som engelska ord – somliga började till exempel med shl, en inledande konsonatkombination som inte finns i några ord i språket.

Samtidigt registrerades testdeltagarnas hjärnaktivitet. Den största aktiviteten skedde inte i de områden där regler hanteras, utan i stället i de områden som behandlar ord. Det bevisar, enligt forskarna, att hjärnan använder bekanta ord för att försöka hitta mönster i svador av betydelselösa stavelser. Metoden anses också förklara hur människan ofta utan svårigheter kan hantera olika dialekter, felsägningar och andra otydligheter.

Forskarnas nästa steg är att med samma metoder undersöka personer som drabbats av stroke och sedan dess har svårt att tala. Målet är att förstå hur språkförståelsen brister och hur den kan repareras. En viktig fråga blir då om otillåtna stavelsekombinationer kan trigga aktivitet i hjärnan.

Anders