Webbordbok för teckenspråk

Text:

På ryskt teckenspråk ser tecknet för dator ut som när man knappar på ett tangentbord. På svenskt teckenspråk är tecknet mer abstrakt: en öppen hand roterar framför den andra handen. Svårt att greppa? Gå in på webbplatsen Spread the sign (spreadthesign.com) och titta själv!

Tjänsten, som invigdes i mars i år, är ett webbaserat översättningsverktyg för teckenspråk. Välj språk, skriv in ett ord och klicka på en flagga. Vips visas ett videoklipp där en person demonstrerar tecknet på landets teckenspråk.

Spread the sign är ett svenskt initiativ, som bland annat fått stöd av EU. För närvarande finns 20 000 tecken från tio europeiska länder inlagda. Fler är på gång.

- Tidigare skickade man filer till varandra. Det var omständligt och tidsödande. Då fick jag idén att utnyttja den senaste tekniken för att översätta tecken mellan flera olika språk, säger Thomas Lydell-Olsen, en av grundarna.

Tanken är att tjänsten bland annat ska underlätta inlärningen av olika teckenspråk, för att döva enklare ska kunna arbeta och studera utomlands.