När pianot  talar tystnar alla

Text:

"We declare that ... we are all ... responsible." På stapplande engelska stavar sig en obestämbar röst igenom en högtidlig deklaration. För att alls kunna tolka orden behövs en textremsa. Det låter som en vacker, men misslyckad, syntetisk röst. Det är något så märkligt som ett piano som talar.

- Ibland är det begripligt, ibland inte. Ljudet du hör är inte normal musik, men det är inte heller språk, säger Berno Polzer, konstnärlig ledare för projektet med det talande pianot, som presenterades på en konstutställning i Venedig i höstas.

För att lyckas med projektet spelade man först in ett barn som läste deklarationen. Inspelningen omvandlades därefter av en kompositör till ett stort antal toner. Tonerna kunde sedan tolkas av det extremt snabbspelande automatiska pianot. Därmed tycktes det tala.

Österrikaren Winfried  Ritsch, professor vid universitetet i Graz, har byggt det datoriserade pianot. Arbetet började för snart tio år sedan.

- Det svåraste var till en början att bygga själva robotinstrumentet. Men med allt bättre mjuk- och hårdvara har vi kunnat inrikta oss på omvandlingen av toner till spel.

Winfried Ritsch berättar att de flesta blir euforiska när de ser och hör pianot, och en del tror inte sina ögon. Eller öron.