Mer kinesiska på Nya Zeeland

Text:

Elever i skolor på Nya Zeeland ska få möjlighet att lära sig ett främmande språk – helst kinesiska. Förslaget kommer från oppositionspartiet Labour.

Kina är Nya Zeelands snabbast växande exportmarknad. Kinesiska turister har de senaste åren dessutom gått om både amerikaner och britter i antal, och placerar sig på andra plats efter australierna. I Nya Zeeland finns också en stor grupp invånare som är inflyttade från Kina.

Regeringen tog nyligen initiativ till en kinesisk språkvecka. Labour, som är det största oppositionspartiet, vill gå ett steg längre och ge alla elever möjlighet att lära sig ett främmande språk. Talespersonen Phil Goff säger att flerspråkighet kommer att bli allt viktigare. Han anser också att det är viktigt att nyzeeländare med kinesisk bakgrund inte lämnar kulturen och språket bakom sig: ”För att handla med Kina och för att möta behoven från kinesiska turister i Nya Zeeland behöver vi ett växande antal människor som talar flytande mandarin och är bekanta med kinesisk kultur.”