Läsarresa i Tecknens rike

Text:

Följ med på en riktig språkresa till Kina i november. Lär hur tecknen uppkommit, hur barn lär sig skriva och träffa språkvårdare som jobbar med hur nya tecken föds.
Resan går huvudsakligen till provinsen Yunnan i sydvästra Kina. Det är Kinas topografiskt mest varierade provins och hem för 25 olika etniska minoriteter. Vid Jadedrakbergets fot möter vi Naxifolket som fortfarande håller i liv ett säreget piktografiskt skriftsystem. Vid ett besök i världens största terrassodlingar vid Röda floden träffar vi fem etniska grupper från helt olika språkfamiljer. Vi möter forskare och bylärare för att ta reda på hur språken får fortleva. I den gamla garnisonstaden Jianshui bor vi i ett gammalt rikemanshem med 42 innergårdar. Här kommer en mästerkalligraf och visar oss de kinesiska tecknens skönhet. Resan avslutas i Peking med besök vid Kinesiska muren och Förbjudna staden.  
Färdledare är Roger Eriksson, en av Sveriges främsta kännare av det kinesiska språket­. ­Roger har sin bostad bland Pekings gränder och jobbar i den egna ­översättningsbyrån. De flesta kinesiska filmer som idag översätts till svenska bär Rogers signum.  

Läs mer om resan på www.varldensresor.se/spraktidningen eller ring 08-669 55 25.