Kneipp startade hälsovåg

Text: Staffan Nyström

Kneipp har fått låna sitt namn till en storblommig ros med stark, söt doft och crèmevita, rosettformade blommor med ljust gulrosa mitt. Rosen heter Sebastian Kneipp.

Sebastian Kneipp föddes 1821 i byn Stephansried i Bayern i Tyskland, och blev så småningom präst, professor och naturläkare. Strax före 1800-talets mitt - efter att med egna, experimentella metoder ha lyckats bota sig själv från tuberkulos - lanserade han kneippkuren, en behandling med omväxlande varma och kalla bad, inpackningar, vattentrampning, ja, även barfotapromenader i fuktigt gräs. I Wörishofen i Bayern startade också Sebastian Kneipp en hälsoanläggning, där hans vattenterapi kombinerades med naturläkemedel, motion och noggrant utvalda livsmedel till en holistisk livsfilosofi som fick stort genomslag. Anläggningen blev en succé och inspirerade till en lång rad snarlika kuranstalter runt om i Europa. I Norrköping öppnade Kneippbaden 1898 (året efter att Sebastian Kneipp avlidit). I dag bärs det namnet av en stadsdel. Och på Gotland inrättade Karl Oskar Kallenberg 1907 kurorten Kneippbyn med bad och allehanda faciliteter.

Än i dag lockas många badgäster till Kneippbyns lek- och vattenland, även om själva badandet inte längre går till så som Sebastian Kneipp föreskrev.