Gatuförsäljning med solidaritet

Text:

Dutch Solidarity road, Annelies Kuiper Plein, Amsterdamseweg. I ett palestinskt flyktingläger finns ett antal udda namnskyltar. De är resultatet av ett ovanligt projekt: en välgörenhetsorganisation har krängt gatunamn i flyktinglägret Askar på norra delen av Västbanken.

Det började med att två nederländska reklammakare kom i kontakt med ett barn- och ungdomscenter i lägret. Centret var i dåligt skick, och de bestämde sig för att använda sina marknadsföringskunskaper för att samla in pengar. När de såg att gatorna i lägret var namnlösa, fick de idén att sälja gatunamn.

– Människor vill göra gott, men de vill ha något tillbaka, och en egen gata kittlar egot, säger Job van Oel, en av initiativtagarna.

Tillsammans med Basthios Vloemans startade han en hemsida för projektet 2008, med instruktioner för gatunamnsförsäljningen. Arjan El Fassed, nederländsk aktivist för mänskliga rättigheter, köpte därefter gataunamnet @arjanelfassed tweetstreet för 100 euro.

Nyheten spred sig snabbt över Twitter, och internationella nyhetskanaler som CNN hörde av sig. Bidragen flödade in från Sydafrika, Nepal, Australien, Tyskland och flera andra länder. Folk ville namnge gator efter sina barn, bortgångna släktingar, företag, sin partner eller ett musikband.

Projektet avslutades 2011. Då hade man samlat ihop 25 000 euro.