Äntligen blir det ordning bland termerna

Text:

Sysslar du med textilier, osttillverkning eller arbetsmiljö? Då vet du vad varpled, natamycin respektive processventilation är. Nu kan andra hugade också ta reda på det. Terminologicentrum, TNC, har flitigt hamst­rat tusentals termer från ett otal olika branscher. Nu ligger de i Sveriges första nationella termdatabas på internet, i väntan på din sökning

I Rikstermbanken kan du vandra runt bland ord med prydliga, avgränsade betydelser. Experter inom olika gebit har enats om termernas exakta definitioner. På så sätt är det tänkt att missförstånden ska bli färre, till exempel på arbetsplatser och i kundkontakter.

Men vad är egentligen en term? Och vad skiljer en term från ett vanligt ord? På rikstermbanken.se definieras term så här: ”benämning för ett allmänbegrepp som tillhör ett fackområde. Exempel: Termen avverkning står för ett allmänbegrepp inom skogsbruk.” Söker man på ord hittar man däremot ingen definition. Ordet ord skulle alltså inte vara en term, enligt Rikstermbanken. Fast det är nog snarare ett uttryck för att databasen, trots sina 54 962 termposter, än så länge är rätt begränsad.