3 trendiga matord

Text:

  1. Flexitarian. En person som medvetet strävar efter att minska konsumtionen av kött, utan ambitionen att helt avstå från det, kallas flexitarian. Valet att äta vegetariskt under några av veckans dagar är enligt Svenska Dagbladet särskilt populärt i Nederländerna och Tyskland: ”Trenden är så stark att livsmedelsindustrin fått upp ögonen för den och ser ett behov av att fylla butikerna med de vegetariska produkter flexitarianerna efterfrågar.”
  2. Nattlaga. Ett riktigt långkok kan utan tillsyn stå i ugnen över natten. Stjärnkocken Mathias Dahlgren berättar i tidningen Hunger om hur han i hemmet ofta nattlagar sina favoriträtter: ”Svenskar lagar ofta mat snabbt, på höga temperaturer. Att i stället låta en rätt tillagas långsamt under 100° i ugnen ger fantastiska smaker och är ett optimalt sätt att använda tiden. Till jul nattlagar jag även risgrynsgröt i 80–90° ugn, i en kastrull med lock eller täckt med ugnsfolie. På julaftons morgon står där en perfekt, krämig gröt.”
  3. Nos till svans-matlagning. Att använda hela djuret, och därmed också tillaga även udda styckningsdetaljer, kallas nos till svans-matlagning. En ledande förespråkare för detta förhållningssätt är den brittiske kocken Fergus Henderson, som bland annat skrivit boken Nose to tail eating. Sydsvenskan berättar om hur en restaurang i Malmö anammat konceptet, och dessutom valt ett för matfilosofin lämpligt namn på sin krog: ”Nu när grönsakerna är fantastiska blir det mera från rot till blomma och på vintern nästan bara från nos till svans på Tryne till knorr.”